Sinds enkele jaren is de aandacht voor de ziekte van Alzheimer in Nederland flink toegenomen. En terecht, want we krijgen elk jaar meer mensen die met de ziekte in aanraking komen.Het besef dat we onze maatschappij hier beter op kunnen (en zouden moeten) inrichten, dringt gelukkig steeds meer door bij beleidsmakers, maar zeker ook op de werkvloer. Door initiatieven van individuen zoals Teun Toebes en Hugo Borst, die zich hard maken voor betere en meer menselijke zorg, zijn er steeds meer reguliere zorginstellingen die hun zorg anders inrichten. Vaak komen veranderingen echter van onderaf. Kleine organisaties die zich niet in een keurslijf laten duwen en de rol van vernieuwer op zich nemen. Ouderenlandgoed Grootenhout is zo’n vernieuwer. Vanuit de behoefte van de bewoners wordt gekeken naar betere zorgoplossingen. Vaak zijn die oplossingen niet zo moeilijk, want de meeste mensen willen een zo gewoon mogelijk leven. Een leven met gezelligheid en huiselijkheid. Alleen wordt het soms moeilijk gemaakt door het doolhof aan regels waar een zorgverlener aan moet voldoen. Die barrière doorbreken; denken in mogelijkheden in plaats van problemen, dát is de rol van een vernieuwer.
Het aantal mantelzorgers in Nederland stijgt al jaren. De overheid staat positief tegenover deze vorm van thuiszorg en ziet de stijging in mantelzorgers als een positieve ontwikkeling binnen de vergrijzing. Het verlenen van mantelzorg is echter een zware taak die veel van een mens vergt. Om die taak beter te kunnen verrichten en langer vol te kunnen houden, helpt het om af en toe afstand te nemen. Vanuit die behoefte is Herberg Grootenhout ontstaan. De herberg biedt haar gasten een fijne vakantie en de mantelzorgers een weekje rust.
In Nederland zijn maar enkele plekken die dienen als zorghotel, waar je vaak alleen met beginnende dementie terecht kunt. Ouderenlandgoed Grootenhout is een van de eerste zorginstellingen in Nederland, die die barrière heeft doorbroken en haar deuren ook opent voor gasten met een ZZP-5 indicatie. Door de unieke uitstraling van het monumentale pand uit 1740, voelen mensen zich direct thuis. De authentieke inrichting straalt warmte en huiselijkheid uit, die mensen meteen tot rust laat komen. Het bijzondere pand draagt dan ook voor een belangrijk stuk bij aan de mogelijkheid om mensen met dementie op hun gemak te laten voelen. Ze ervaren een warme plek waar ze zich prettig voelen. Vandaar dat Herberg Grootenhout dan ook geen zorghotel, maar heel bewust een zorgherberg is. Een plek waar je met vreemden samen komt, maar je toch meteen thuis voelt.