Een pauze nemen van je zorgtaak kan voor mantelzorgers gevoelens van schuld of falen teweeg brengen. Je legt immers de zorg voor je geliefde in de handen van anderen. Een verkeerde beredenering, zo blijkt. Want een nieuwe omgeving met nieuwe mensen hoeft helemaal niet met angst of onrust gepaard te gaan. Integendeel, mits de voorwaarden kloppen, kunnen nieuwe impulsen juist een hele positieve uitwerking hebben op dementerende mensen. Dit maakt dat het mes aan twee kanten snijdt. De mantelzorger heeft even tijd voor zichzelf, terwijl zijn/haar geliefde geniet van een heerlijke vakantieweek.
Vanuit dit vertrekpunt is het idee voor Herberg Grootenhout ontsprongen. Met de vraag “Hoe stel je de ideale vakantieweek voor mensen met dementie samen?”, is een team van experts en deskundigen van Ouderenlandgoed Grootenhout, aan de slag gegaan. Na een jaar test te hebben gedraaid met 8 verschillende vakantieweken en tal van activiteiten en samenstellingen, is het gelukt om een ideale balans tussen rust en spanning te vinden. Zo kan een gast zich vandaag op een boks-clinic of roofvogelshow bevinden, om morgen met dezelfde groep vogelhuisjes te schilderen.
Naast alle activiteiten is het natuurlijk ook van belang waar je op vakantie gaat en of die plek ook een beetje als vakantie aanvoelt. De herberg zelf is eigenlijk een van de allergrootste pluspunten die een alzheimer-vakantieweek kan bieden. Het pand uit 1740 is op een dusdanige manier gerestaureerd dat zij volledig aansluit bij de behoeften van een persoon met dementie. Het is een prachtige plek waar je je ook écht op vakantie voelt. Geen witte muren en lange gangen. Herberg Grootenhout is écht een herberg waar mensen écht op vakantie komen. En dat maakt álle verschil. Want de eerste vraag die iemand stelt is als je op vakantie gaat is: “Waar ga je heen?”.