Wie draagt de kosten voor respijtzorg?

Respijtzorg kan gratis zijn. Bijvoorbeeld als vrienden, familie of vrijwilligers de zorg tijdelijk van iemand overnemen. Vaak gaan er echter wel kosten mee gepaard en soms kun je die van de overheid vergoed krijgen. Dit is echter niet per definitie zo. Of iemand in aanmerking komt voor een volledige of gedeeltelijke vergoeding is afhankelijk van de situatie.

 Via Wet Langdurige Zorg (WLZ) kunnen mensen een Persoons Gebonden Budget (PGB) ontvangen. Respijtzorg kan vergoed worden vanuit dit budget. Het zorgkantoor moet dan voor de aangevraagde PGB-logeeropvang de zorgbeschrijving en het zorgcontract goedkeuren. Ook met een Volledig Pakket Thuis (VPT) wordt respijtzorg door de overheid volledig vergoed.

 Wanneer een gast in een verpleeghuis woont en zorg afneemt in de vorm van Zorg In Natura (ZIN) dan springt de overheid gedeeltelijk bij. De variabele kosten (kosten die je alleen maakt als iemand ook daadwerkelijk aanwezig is in het verpleeghuis) kunnen dan voor de respijtzorg worden ingezet. Het verschil moet zelf worden bijbetaald.

Wanneer iemand niet in aanmerking komt voor financiering vanuit overheidswegen en ook vrijwillige respijtzorg (door vrienden of familie) geen optie is, dan zal het uit eigen zak betaald moeten worden. Wel zijn er organisaties die deze respijtzorg in sommige gevallen (geheel of gedeeltelijk) kunnen financieren. Neem voor meer informatie contact op met de beoogde logeeropvang of uw casemanager.